‘De schoonheid van dit gebouw is ongrijpbaar’

– Volkskrant, 2 januari 2013

Het boeddhistisch meditatiecentrum Metta Vihara ligt in Hengstdijk, een klein dorpje in Zeeuws-Vlaanderen. Het nieuwe centrum huisvest 22 bedden in 13 één en tweepersoons slaapkamers, een meditatieruimte, een bibliotheek en een eetkamer. Vorm en materiaal van het nieuwe gebouw relateren aan de gebouwen in de omgeving, maar worden gebruikt op een nieuwe, frisse wijze. We wilden een gebouw ontwerpen dat heel mooi is, maar niet persé comfortabel. Dit is in lijn met de gedachte dat, wanneer je op retraite bent, je je niet hoeft te voelen ‘als thuis’. Het resultaat is een gebouw met een sterke esthetiek, die gemaakt is met robuuste en ruwe materialen. Het Metta Vihara gebouw is het eerste nieuw gebouwde meditatiecentrum in Nederland. Een uitgebreide beschrijving van het project is hier te downloaden (Engels): project description & fact sheet Buddhist Retreat Centre.

Facts & figures

Opdrachtgever: Metta Vihara BV
Team: Peter van Assche,  Hiske van der Meer, Gonçalo Moreira, Charlotte Vermaning, Justyna Osiecka